Deneysel roketler için birkaç tane yazılım mevcut. Bu yazılımlar analiz ve simülasyon için genellikle Barrowman denklemlerini kullanmaktalar. Her ne kadar Barrowman eşitlikleri güvenilir olsalar da belirli kısıtlar ve kabuller ile geliştirilmiş olduğu için farklı tiplerde, daha farklı dizayn yapısına sahip roketler için (gövde boruları arası geçiş şekli daha farklı olan veya daha farklı kanatçık dizilimine sahip vs.) tam olarak istenilen sonuçları vermeyebilirler. Özellikle aerodinamik anlamda, yüksek hücum açılarında (angle of attack) Barrowman denklemlerine olan güvenirlik bir miktar azaldığı için bazı yazılım geliştiriciler, geliştirmiş oldukları yazılımlarda farklı yöntemler veya ekstra birtakım yöntemler kullanarak Barrowman’ın kısıtlamalarını daha iyi aşıyorlar. Böylece yazılımı kullananların dizayn ettikleri roketler de gerçek koşullara o derece yakınsamış oluyor. Aşağıda en iyi diyebileceğim ve deneysel roketçiler tarafından yaygın bir şekilde kullanılan yazılımları bulabilirsiniz.


Masaüstü Yazılımları
OpenRokcet : Açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz bir yazılım olmasından ötürü ve roketçilerin bir çoğunun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi nedeniyle ilk sıraya OpenRocket’i yazdım. OpenRocket, Barrowman denklemlerini kullanmaktadır ve yazılımda 90 derece dikine fırlatmanın yanı sıra farklı açılarda da ayarlama yaparak roketinizi simüle edebiliyorsunuz. Yazılım 2D ve 3D olarak tasarım yapmanıza olanak veriyor. OpenRocket ekibi, yazılımı sürekli olarak geliştirmektedir ve yazılım geliştirme konusunda bilgi ve deneyim sahibi herkes OpenRocket’in geliştirilmesi sürecine katılabilir.
RockSim : Apogee Rockets’in geliştirmiş olduğu yazılımın şu anda 10. versiyonu mevcut ve 1 aylık ücretsiz deneme sürümünü indirebiliyorsunuz. 30 günlük deneme sürümü bittikten sonra kullanmaya devam etmek için satın almanız gerekiyor. RockSim’le roketinizin hemen hemen her şeyini yeterince detaylı bir şekilde dizayn edebilirsiniz. RockSim’in simülasyon yeteneği oldukça gelişmiştir ve yazılım, roketinizin uçuşunu ve stabilitesini daha iyi görebilmeniz adına uçuş simülasyonunu animasyonlu olarak gösterebilmektedir. RockSim’de de 90 derece dikine fırlatmanın yanı sıra farklı açılarda ayarlama yaparak roketinizi simüle edebiliyorsunuz. RockSim, tüm roketçiler için uygun olmakla birlikte özellikle roketçilikte ileri seviye olan kişiler için daha ideal olan ve ileri seviye roketçilerin yaygın bir şekilde kullandığı bir yazılımdır.
SpaceCAD : Renkli ve başarılı bir arayüze sahip olan SpaceCAD ücretli bir yazılımdır ve yazılımın 1 aylık ücretsiz deneme süresi mevcuttur. SpaceCAD ile 2D ve 3D tasarım yapabilir ve fırlatmayı simüle edebilirsiniz. Aynı şekilde SpaceCAD’de, 90 derece dikine fırlatmanın yanı sıra farklı açılarda ayarlama yaparak roketinizi simüle edebiliyorsunuz. SpaceCAD de aynı şekilde roketçilikte ileri seviye olanların seveceği bir tasarım programıdır.
Yukarıda sıraladığım yazılımlar, library bölümlerinde simülasyona ve fırlatmaya hazır durumda örnek roket tasarımları bulundurmaktadırlar.
Dizayn etmek istediğiniz roketiniz için daha ileri seviyede analiz yapmak isterseniz, mühendislik analizlerinde kullanılan Solidworks, ANSYS veya Siemens NX gibi yazılımları kullanmanız gereklidir.
Google Play Store Uygulamaları
Mechanical Engineering One / Mechanical Engineering One Pro : Mekanik ve elektrik konularında bazı hesaplamaları kolayca yapabileceğiniz bir uygulama. Ayrıca HVAC, basit düzeyde gemi/tekne dizaynı ve ileri seviye bazı matematiksel hesaplamalarla ilgili sadece gerekli birkaç parametreyi girmenizi isteyerek kolayca hesaplama yapmanıza da olanak sağlıyor. En önemlisi ise, hemen hemen bilinen tüm fiziki birimler için (yükseklik, hacim, basınç, sıcaklık vs.) çevirme işleminde büyük kolaylık sağlıyor. Pro versiyonu ücretli olmakla birlikte daha fazla özelliğe erişim sağlıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Grapher Free : Grafiğini çizdirmek istediğiniz her çeşit matematiksel denklemi, yalnızca denklemi yazarak hem iki boyutlu hem de üç boyutlu olarak çizebilen ve üzerinde çalışmanıza olanak sağlayan oldukça faydalı bir uygulama.