Aşağıda bildiğim tüm roketçilik firmalarının bir listesi mevcuttur. Listedeki firmalar, roketçilik için gerekli olan bileşenlerden bazılarını veya tamamını üretiyor olup ticari olarak satışını gerçekleştiriyorlar. Bu bileşenler, roket parçaları (burun konisi, gövde, kanatçık vs.), roket motorları, çeşitli tiplerde ve çeşitli amaçlara yönelik faydalı yükler (payload) ve çeşitli amaçlara yönelik elektronik faydalı yüklerdir (altimetre, GPS, kamera, elektronik güvertesi, aksesuar, roket kademe elektroniği vs.) Ayrıca, bazı firmalar patenti kendilerine ait olan roket kitlerini de satmaktadırlar.
Bunun yanı sıra, roket motorunun (roket iticisinin) haricinde roketiniz için gerekli parçaları kendiniz de evinizde veya varsa size ait olan atölyede üretebilirsiniz. Parça yapımı için gerekli olan malzemelerin bir çoğunu piyasadan rahatlıkla bulabilirsiniz veya yurt dışından da sipariş edebilirsiniz.
- Estes Rockets : 1950’lerde uzayın keşfi sırasında model roketçilikte ve deneysel roketçilikte adeta moda ve bir kültür yaratmış olan Estes Industries LLC. Estes’in kendisine ait havacılık ve uzay birimi de mevcuttur (Konum : Birleşik Devletler).
- Oktanyum Roket : Oktay Poyraz’a ait olan Oktanyum aynı zamanda ticari bir markadır ve kendisi deneysel roket motorları üretip satmaktadır. Dilerseniz bazı roket bileşenlerini de kendisinden temin edebilirsiniz. Oktanyum, her türlü siparişinizi Türkiye’nin her yerine ve size ulaştırabilmektedir. Açıkçası, eğer bir üniversitenin roketçilik kulübüne falan üye değilseniz veya Teknofest gibi bir yarışmaya katılım göstermiyorsanız, Oktanyum, Türkiye’de roket motoru temin edebileceğiniz tek adrestir. Kendisi, ayrıca öğrenci kulüplerine ve Teknofest yarışmacılarına da zaman zaman tedarik yapmaktadır.
- Apogee Rockets (Konum : Birleşik Devletler)
- Cesaroni : Model roketlerden yüksek güç roketçiliğine kadar bir çok roket türü için roket motorları geliştirmekte ve üretmektedir. Cesaroni kendi web sitesinde belirttiğine göre dünyada bugüne kadar yapılmış olan en büyük ve sertifikalı deneysel roket motorlarını üretmektedir. Cesaroni’nin de kendisine ait uzay birimi mevcuttur. Ayrıca, deneysel roketçiliğin haricinde ticari roketiçilik faaliyetleri de yürütmektedir. Bunun yanı sıra firma, Amerika’daki bir çok cephane üreticisi için mühimmat imalatı gerçekleştiriyor.
- RCS Rocket Motor Components : Deneysel roket motorları üzerine uzmanlaşmış bir firma ve hem tek kullanımlık hem de tekrar kullanılabilir roket motorları için parça satışı yapıyorlar (Konum : Birleşik Devletler).
- Quest Aerospace (Konum : Birleşik Devletler)
- AeroTech-Rocketry (Konum : Birleşik Devletler)
- Delft Aerospace Rocket Engineering : Dünya çapında önemli irtifa rekorlarına imza atmış olan deneysel ve amatör roketleri inşa eden grup. Grup, Hollanda’daki bir üniversitenin öğrenci grubu tarafından kurulmuştur. Ticari olarak satış gerçekleştirmemekteler.
- Civilian Space eXploration Team : Dünya genelindeki bugüne kadarki en yüksek irtifa rekorunu elinde tutan gruptur. 2014 yılında ikinci kez fırlattıkları GoFast roketi, deniz seviyesinden 117.6 km’lik bir irtifaya ulaşarak atmosferdeki Karman hattını geçmeyi başarmıştır. Bu roket bir anlamda yarı profesyonel olarak niteleyebileceğim bir rokettir (Konum : Birleşik Devletler).
- Copenhagen Suborbitals : Dünya genelinde birçok kişinin destek verdiği organizasyon, amatör uzay programı geliştiren ve uygulamasını yapan bir kuruluştur. Şu anda yörünge altı uçuş yapabilecek çeşitli roketler, uzay kapsülleri ve roket motorları geliştirmekte ve üretimini gerçekleştirmektedir. Copenhagen Suborbitals, yakın bir zamanda uzaya amatör bir astronot gönderme misyonuyla dikkat çekmektedir. Fırlatmaları Baltık denizi üzerinden yüzer platform ile yapmayı planlamaktalar. Amatör uzay sektöründe ve deneysel roketçilikte en niş denilebilecek noktalardan biri bu olsa gerek 🙂 (Konum : Kopenhag, Danimarka)