Yakın gelecekte uzaydaki başarı nükleer enerjide mi gizli ?

Bazı şirketler, uzayda nükleer enerjinin daha yaygın ve etkin bir biçimde kullanılabilmesine yönelik olarak öncü adımlar atmaya başladılar.

1950’lerden günümüze nükleer enerji uzayda zaten kullanılıyordu. Tabi belirli bir düzeyde ve kapasite dahilinde. Hatta ay programı dahilinde aya gidildiğinde bile. Aslında günümüze kadar uzay araçlarındaki elektriki ana güç kaynağı hidrojenli yakıt hücreleri ve son dönemde ise genellikle güneş panelleriydi. Örneğin Apollo programı dahilinde, Apollo komuta ve servis modülünün (CSM) ve Satürn V roketinin elektriki güç ihtiyacını görevin rahatlıkla tamamlanabileceği biçimde sağlayabilmek adına hidrojen yakıtlı yakıt hücreleri kullandılar. Ancak bunun yanı sıra, ay görevinde radyoizotop termoelektrik jeneratör de kullanılmıştır. Aşağıdaki resimde ay görevinde kullanılan bir radyoizotop termoelektrik jeneratör (kanatları olan gri renkte) görülmektedir.

NASA/Alan Shepard, Public domain, via Wikimedia Commons

Radyoizotop termoelektrik jeneratörler uzayda kullanılacak olan ekipmanların onlarca yıl boyunca istenilen çalışma sıcaklığını koruyabilmesi için de kullanılabilmekteler.

Tabi bir de nükleer altyapı ile çalışan roket motorları ve roket itiş sistemleri de var ama o başka bir konu.

Şimdilerde, uzayda daha uzun sürelerle ve daha yüksek kapasite ile güç sağlanabilmesine yönelik olarak ve nükleer enerjinin uzayda giderek artan oranda kullanılması için bazı çalışmalar yoğun bir şekilde yapılıyor. Çünkü yakın gelecekte, uzun sürecek olan uzay yolculukları veya görevleri için daha fazla güce ve daha uzun süreli güç sağlayabilen kaynaklara ihtiyacımız olduğu baki. Bunun yanı sıra, nükleer güç ile donatılmış ve nükleer itiş sistemi ile yol alan bir uzay aracı, uzayda şu anki ulaşılabilenden çok daha yüksek hızlarda yol alabiliyor olacak.

Reklamlar

İngiliz havacılık ve uzay devi Rolls-Royce bu yılın Ocak ayında, uzayda nükleer güç kullanımının yaygınlaşması ve daha da geliştirilebilmesi için Birleşik Krallık Uzay Ajansı (UK Space Agency) ile birlikte bir çalışma başlattıklarını basına duyurdular.

Rolls-Royce, havacılık ve uzayda olduğu gibi nükleer enerji alanında da dünya genelindeki en başarılı firmalardan biri olması nedeniyle bu alanda böyle bir girişimi gerçekleştiriyor olması bence olağan bir durum. Ayrıca Rolls-Royce, başka tür termal altyapıya dayanan elektrik ve güç üretim sistemleri (nükleer olmayan türler) gibi konularda da kendisinin çok çok iyi bir başarıya sahip olduğunu bildiriyor.

Günümüzde dünya genelinde nükleer enerjinin yaygın bir şekilde kullanılmakta ve sürekli olarak geliştirilmekte olduğunu düşünürseniz uzayın keşfinde nükleer gücün ne kadar önemli olabileceğini daha iyi anlamanız mümkün olacaktır. Aynı zamanda şu sıralar araştırmaları ve testleri devam eden ve yakın bir zamanda devreye girme ihtimali olan füzyon reaktörleri de malum. Tabi, nükleer enerji gerçekten doğru dizayn edilip doğru şekilde kontrol altında tutulursa fayda sağlar. Aksi halde, genellikle facialara sebep olacaktır. Gerçekten doğru kullanıldığı sürece, nükleer enerji çok büyük faydalar sağlayabilir. Bunların yanı sıra, şöyle bir olasılık da söz konusu olabilir : Dünya üzerinde kullandığımız nükleer güç ile elektrik üretimi yapan tüm santralleri yer altına gömüp bir şekilde, uzayda nükleer enerji konusunda ciddi gelişim sağlamaya devam edebiliriz. Bu da bir olasılık.

Sonuç olarak, bu yazımın kapak resminde görmüş olduğunuz o fantastik ve fütüristik uzay istasyonları, sanırım ancak uzayda nükleer gücün daha yaygın ve daha yüksek kapasitelerle kullanılması sayesinde gerçek olabilecek. Bazılarınız zaten akıllı telefonlarınıza indirdiğiniz yeni nesil uzay oyunlarında bu tip uzay istasyonlarını bol bol görmüştür 😉

Cansın Çelik, 06.05.2021

Source :

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: